ALZHEIMER VE BESLENME

Alzheimer halk arasında bunama (demans) olarak bilinse de aslında demansın bir tipidir. Alzheimer hastalığı genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülen, beynin bazı bölümlerinin giderek hasara uğraması sonucu, hafızayı etkileyen ve unutkanlık, giyinememe, idrar kaçırma, muhakeme yapamama gibi günlük yaşam aktivitelerinde çeşitli davranış bozuklukları görülen bir hastalıktır. Hastalığın evresi ilerledikçe semptomlarının da ağırlaştığı bilinmektedir.
Hastalığın oluşmasındaki risk faktörlerinden en önemlisi genetik yatkınlıktır. Diğer faktörler ise ;
- Kafa travmaları
- Uzun süreli depresyon
- Alkol, sigara kullanımı
- Hipertansiyon
- Kolesterol yüksekliği
- Diyabettir.
Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, diyabet gibi faktörler beslenmemizle doğrudan ilişkilidir. Hatta bu sebeple Alzheimer Tıp dünyasında Tip 3 Diyabet olarak adlandırılmaya başlamıştır. Bu yazımızda Alzheimer hastalığının beslenmeyle olan ilişkisini inceleyeceğiz.
Vitaminler
Antioksidanların beyni hasardan koruduğu ve besinlerle alınan E ve C vitaminlerinin Alzheimer hastalığı riskini azalttığı bildirilmektedir. Ayrıca B12 vitamini ve folik asit alımı beyin hücrelerinin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bu sebeplerle Alzheimer hastalığına sahip bireyler B12, folik asit, C vitamini alımlarına hastalığa sahip olmayan bireylerden daha fazla dikkat etmelidir.

Akdeniz Diyeti
Birçok çalışmada Akdeniz diyetinin Alzheimer dahil olmak üzere hipertansiyon gibi pek çok hastalıktan koruyucu etkisi kanıtlanmıştır. Akdeniz diyetinde genellikle bol yeşillik tereyağı yerine daha çok zeytinyağı; bol miktarda meyve, hububat, kuruyemiş, alkol tüketiliyorsa tercihen kırmızı şarap tüketilen besinler; kırmızı et ve katı yağ ise daha az tüketilmesi gereken besinlerdir. Akdeniz diyeti sayesinde bellek daha iyi korunur ve Alzheimer riski azalır.
Ceviz

Yüksek omega-3 içeriğiyle ceviz beyin dostu besinlerden biridir. Alzheimerlı farelerle yapılan bir çalışmada cevizin vücudun savunma mekanizmasını güçlendirdiği görülmüştür. Ayrıca vücutta oksidatif stresi azaltmaya yardımcıdır.
Balık

Düzenli balık tüketiminin beyin gelişimimize katkı sağlamasının yanı sıra beyni alzheimerdan koruduğu da yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Bunun sebebi ise beynin yapısında bulunan, omega-3’ten biri olan DHA’nın daha az olmasıdır. Beyin DHA’yı üretemediği için dışardan almak zorundayız. En yüksek DHA içeren balıklar ise tuna, somon, morino ve morino karaciğeri yağıdır.
Genel Tavsiyeler
Genel olarak alzheimerdan korunmanın yolları bol bol sebze meyve ve balıkla beslenmekten geçmektedir. Bunun yanında beslenmeye bağlı olmaksızın yapılabilecek şeyler ise düzenli fiziksel aktivite, düzenli uyku ve bol zihin çalıştırıcı aktiviteler yapmaktır. Bol bol kitap okunmalı, bulmaca çözülmeli, yeni şeyler öğrenilmelidir. Beynimiz de aynı kaslarımız gibi çalıştıkça vardır.
DİYETİSYEN SENA KONDAK – STJ. DİYETİSYEN CEREN DURSUNOĞLU
BETÜL CEYLAN SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET MERKEZİ
Yorum Yapılmadı